Dzień dobry wszystkim,
chciałbym się przedstawić jako nowy członek forum. Mam na imię Justin i mieszkam w Niemczech. Od trzech lat intensywnie zajmuję się genealogią. Korzenie mojej rodziny prowadzą mnie do Zalozce Stary, gdzie moja babcia urodziła się w 1945 roku. Jako niemowlę została wraz z matką deportowana do Polski. Rodzice mojej babci pochodzili z Zalozce i Jezierna. Szczególnie interesuje mnie rodzina Bleichenbach, która należy do przodków po stronie ojca mojej babci. Bardzo zależy mi na dowiedzeniu się więcej o nich.
Wszyscy Bleichenbachowie należeli do obrządku greckokatolickiego i po raz pierwszy zostali wymienieni w księgach kościoła greckokatolickiego w Zalozce w 1849 roku. Wydaje się, że Joachim Bleichenbach przybył z zewnątrz do Zalozce i ożenił się przed 1849 rokiem z Anną Fedorowicz. Niestety nieznane są miejsce i data tej ślubu. Para miała czworo dzieci:
1. Sofia Bleichenbach, urodzona w 1849 roku, wyszła za mąż za Kuzela i Soczynskiego.
2. Maria Bleichenbach, urodzona w 1854 roku, zmarła w 1854 roku.
3. Tekla Bleichenbach (moja bezpośrednia przodkini), urodzona w 1858 roku, wyszła za mąż za Kwasnickiego, zmarła w 1932 roku.
4. Nicolai Bleichenbach, urodzony w 1861 roku, zmarł w 1884 roku.
Wszyscy Bleichenbachowie byli greckokatolikami. Poszukuję informacji na temat Joachima Bleichenbacha i cieszę się z wszelkich wskazówek lub sugestii, jak dowiedzieć się więcej o tej rodzinie, zwłaszcza o Joachimie Bleichenbachu. Być może jest tutaj ktoś, kto ma Bleichenbachów w swoim własnym drzewie genealogicznym. Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi!
Z poważaniem, Justin |