Witam
Szukam informacji na temat rodziny Stefan ( Ferdynand) Podolak oraz Tekla Podolak z d. Demczuk
Do ~ 1876 zamieszkiwali w Halczynie Dolinie, potem kilka lat służyli u Hubickich w Nakwaszy obok Podkamienia. Po 1880 wracają do Jarosławic.
Stefan Podolak - syn Karola i Anny, ur około 1840 roku, miejsce ur. nieznane. rzymsko katolik
Tekla Demczuk - córka Bazylego Demczuk i Anny Diak/ Diaczuk, ur około 1835 roku, miejsce nieznane - grecko katoliczka
Ślub biorą w 1866 roku - data i rodzice ze spisu mieszkańców Nakwaszy.
Ich dzieci :
1) bliźniaki
Jan Podolak ur najprawdopodobniej 1870 roku Halczyna Dolina . W 1893 r. bierze ślub w Moniłówce z Marią Zagórska (córka Maksyma i Pelagi z d. Muc) Oboje z Jarosławic.
Stefan Podolak ur najprawdopodobniej1870 roku Halczyna Dolina, bierze ślub w nieokreślonym miejscu i dacie z Michaliną Borkowską /Kłak ( możliwe że urodzona jako nieślubna córka Anny i uznana przez Antoniego Borkowskiego)
2) bliźniaki
Tekla Podolak ur 1878 w Nakwaszy, ślub bierze we Lwowie z Michałem Kochem - Losy są mi znane.
Paulina Podolak ur. 1878 w Nakwaszy, ślub bierze we Lwowie z Piotrem Jazowieckim - losy są mi znane.
Po 1903 wszystkie dzieci, wraz z małżonkami, mieszkają już we Lwowie.
Potrzebuję ustalić coś więcej o ich rodzicach Stefanie Podolak i Tekli Demczuk.
Trafiłam na stronie na informację o Florianie Podolaku z Halczyny ur w Żelechowie, jednak właściwie miał on na nazwisko Podoluk i nie ma tam zaczepienia żadnego z Podolakami.
W akcie ślubu Jana Podolaka i Marii Zagórskiej świadkuje Michał Demczuk.
Za wszelkie wskazówki, będę wdzięczna.
Edytowane przez Olaola1 dnia 21-12-2022 10:06 |