Szukam informacji o przodkach pochodzących ze wsi Białogłowy. Moim dziadkiem był Eugeniusz Kużel, urodzony tam 17 marca 1944 roku. Poniżej opisuję obie linie rodzinne, z których pochodził: ojca (Kużel) i matki (Wodecka/Półtorak).
Linia ojca: Aleksander Kużel
Ojcem mojego dziadka był Aleksander Kużel (st. szeregowy 10 pułku piechoty), urodzony w 1920 roku, syn Anastazego Kużela. Aleksander zginął 5 listopada 1944 roku w obronie ojczyzny i według informacji otrzymanej przez żonę Klementynę został pochowany we wsi Michalin pod Warszawą.
Aleksander i Klementyna byli małżeństwem. Z ich związku urodziło się dwoje dzieci:
córka Stanisława, urodzona w 1938 roku,
syn Eugeniusz (mój dziadek), urodzony 17 marca 1944 roku.
Wiem również, że brat Aleksandra lub jego wuj wyemigrował do USA w okolicach lat 30./40. XX wieku i zamieszkał w okolicach Nowego Jorku. Mój dziadek wspominał, że jako dziecko otrzymał od niego paczkę.
Linia matki: Klementyna z domu Wodecka, primo voto Kużel, secundo voto Półtorak
Matką mojego dziadka była Klementyna z domu Wodecka, urodzona 15 lutego 1922 roku we wsi Białogłowy, córka Wincentego i Anny Wodeckich. Wincenty Wodecki urodził się w Trościańcu Wielkim i prawdopodobnie został pochowany w Koźminku w 1948 roku.
Po ślubie z Aleksandrem Klementyna nosiła nazwisko Kużel. Po śmierci męża na froncie w listopadzie 1944 roku została wdową z dwójką małych dzieci (6-letnią Stanisławą i kilkumiesięcznym Eugeniuszem).
Prawdopodobnie w drugiej połowie lat 40. Klementyna wyjechała wraz z dziećmi w ramach repatriacji do wsi Koźminek na terenie dzisiejszego województwa lubuskiego. Tam wyszła ponownie za mąż za Józefa Półtoraka (ojczyma mojego dziadka). Zmarła w 2007 roku jako Klementyna Półtorak.
Z drugiego małżeństwa (z Józefem Półtorakiem) Klementyna miała córkę:
Helenę (Stanisława i Eugeniusz byli dla niej rodzeństwem przyrodnim).
Szukam jakichkolwiek informacji o obu liniach: Kużel i Wodeckich/Półtoraków. Prowadzę także drzewo genealogiczne na stronie MyHeritage.
Edytowane przez justynakuzel dnia 14-07-2026 17:55
Autor
RE: Rodzina Kużel oraz Wodecki/a ze wsi Białogłowy
W naszych zasobach jest trochę materiałów z parafii Załoźce, lata 1938-1943. I znalazłem tam łącznie cztery zapisy.
Jest ślub Pani pradziadków 15 listopada 1938. I jest to jedyna odnaleziona wzmianka o nich. Nie ma niestety żadnych zapisów o narodzinach ich dzieci.
Pani prababcia Klementyna zd. Wodecka miała na pewno brata Michała, urodzonego 22 września 1910 roku, którego żoną była Anna zd. Olender, córka Józefa Olendra i Anny zd. Półtorak. W roku 1942 Michałowi urodziła się córka Stanisława. I tym samym roku zmarli i córka i sam Michał. Są więc o nich trzy zapisy, jeden o urodzeniu i dwa o zgonach. Z księgi zgonów pochodzi ta data dzienna urodzin Michała Wodeckiego.
Jeśli coś z tego Panią zainteresuje, to zrobię pełny wypis.
Półtorakowie to bardzo liczny ród, jak to się kiedyś mówiło, mocno "rozrodzony" w okolicach Trościańca Wielkiego. Mieszkali w wielu wioskach, a do tego ich imiona się powtarzały. Z powodu szczątkowej ilości dostępnych ksiąg (Trościaniec do 1894 tylko, a Załoźce do 1900 i potem 1938-1943) nawet znając imiona jego rodziców, nie dałoby się go jeszcze powiązać z przodkami ze starszych (dostępnych) ksiąg metrykalnych. Potrzebne są także dane dziadków, czyli odpis aktu narodzin.
Edytowane przez Remek dnia 08-08-2026 01:27
Autor
RE: Rodzina Kużel oraz Wodecki/a ze wsi Białogłowy