Julianna Grabas, córka Jan Grabas i Józefa Heltmann.
(Ten tekst został napisany w języku portugalskim i przetłumaczony na język polski przez tłumacza Google.)
Wielkie podziękowania dla twórców i administratorów tej strony, którzy dzięki ich poświęceniu pozwalają odkryć powiązania rodzinne.
Nazywam się Maurício Berka. prawnukiem Julianna Grabas (1858-1931), córka Jan Grabas (1829-1906) i Józefa Heltmann (1836-1910). Wnuk Jan Berka i syn Eugenio Berka.
Urodziłem się i mieszkam w mieście Florianópolis w stanie Santa Catarina w Brazylii.
Po wielu badaniach udało mi się poł
ączyć linki, które pozwoliły mi wyszukać informacje o pochodzeniu moich przodków, po prostu pomijając kilka szczegółów.
Julia Grabas, szacuję, że urodziła się w 1858 r. W Hukalowce, Złoczowie, ale tegoroczna księga chrztów rzymskiego greckiego kościoła w Olejowie została niewłaściwie umieszczona, co uniemożliwia potwierdzenie zarówno daty jej urodzenia, jak i pisowni jej imienia. W drzewie genealogicznym na stronie internetowej Webtrees (Olejów na Podolu - drzewa genealogiczne), przygotowanym przez Remek Paduch, nosi imię Julianna, ponieważ jej nazwisko było tak zaznaczone w książce małżeńskiej z moim pradziadkiem Michatem Berką. Jednak we wszystkich zapisach chrztu jego dzieci (patrz linki poniżej), zarówno w Perepelniki, jak iw Brazylii, jego imię pojawia się jako Julia. Z tego powodu uważam, że błędem ze strony księdza, w łacińskim tłumaczeniu, było pojawienie się jako Julianna.
Julia wyszła za mąż 11 lutego 1877 r. W Olejowie, Złoczowie, wraz z Michat Berką, urodzonym 17 listopada 1849 r. W Podzamcze, Kamionka Strumilowa i ochrzczonym 18 listopada 1849 r. W Busk, Kamionka Strumilowa. Miguel był synem Jan Berka i Wiktoria Baltarowicz.
Po ślubie w 1877 r. Mieszkali w Perepelnikach w Złoczowie, gdzie mieli swoje dzieci poniżej, ochrzczeni w Sassow, Złoczowie:
Maria Berka - Chrzest: 12 grudnia 1877 r., Sassów, Złoczów
Catharina Berka - Chrzest: 20 listopada 1880 r., Sassów, Złoczów.
Jan Berka - Chrzest: 10 maja 1883 r., Sassów, Złoczów
Carl Berka - Chrzest: 28 grudnia 1885, Sassów, Złoczów
Anna Berka - Chrzest: 27 września 1888 r., Sassów, Złoczów
Sophia Berka - Chrzest: 11 kwietnia 1891 r., Sassów, Złoczów
Thekla Berka - Chrzest: 16 października 1893 r. W Sassowie, Złoczowie
Śmierć: 27 listopada 1893 r., Perepelniki (dom 146)
28 listopada 1895 r. Rodzina wylądowała w porcie Rio de Janeiro w Brazylii po przekroczeniu Oceanu Atlantyckiego i weszła do portu w Genui we Włoszech.
12 grudnia 1895 r. Rodzina ostatecznie udała się do miejsca docelowego w Brazylii, Pinheiral, Major Gercino, stan Santa Catarina, Brazylia. Julia zmarła 15 marca 1931 r. I została pochowana na cmentarzu wraz z córkami Cathariną i Anną.
W Pinheiral Julia i Miguel mieli jeszcze troje dzieci; Antonia, Stefano i Francisco.
Kilka dzieci przeniosło się do większych miast w poszukiwaniu możliwości, a teraz tworzą ogromną rodzinę.
Chciałbym otrzymywać informacje o istnieniu spisu powszechnego lub cywilnego z czasów narodzin mojej prababci lub czasu, kiedy mieszkała w Europie (do 1895 r.), Aby móc szukać więcej danych o niej i jej rodzinie.
Wdzięczny.
LINKI:
wyszła za mąż 11 lutego 1877: http://agadd.home.net.pl/metrykalia/301/sygn. 1628/pages/PL_1_301_1628_0060.htm
Mauricio!
Pomoc dla ciebie będzie trudna, bo już bardzo dużo znalazłeś. Ogranicza nas brak ksiąg metrykalnych. Odnośnie imienia Julii. Zauważyłem, że w księgach łacińskich imię Julia pisano również jako Julianna i na odwrót. Nie należy traktować tego jako błąd. Twierdzisz, że Julia powinna się urodzić w Hukałowcach. Tak pewnie było, gdyż znalazłem metrykę urodzenia Hieronima Grabas syna Łukasza i Marianny Pijan. Urodzony 19 lipca 1857 roku w Hukałowcach. Hieronim na pewno był spokrewniony z Julią, mógł być jej kuzynem.
Zauważyłem też, że brakuje roku 1858 w księgach metrykalnych i być może dlatego masz problem ze znalezieniem metryki urodzenia Julii Grabas.
Pozdrawiam
Józek
Autor
RE: Julianna Grabas, córki Jan Grabas i Józefa Heltmann - wyemigrował Brazylii 1895