 | |  | | Użytkowników Online Gości Online: 39
Brak Użytkowników Online
Zarejestrowanych Użytkowników: 572
Nieaktywowany Użytkownik: 1
Najnowszy Użytkownik: ~Aventurier
|
| |  | |  |
 CTracker - cback.de
|
 | |  | | Artykułów: Kresowa Kuchnia
Bzowica - kiszony ser |
Na środku tej beczki z serem kopało się zagłębienie w które wkładana była zawinięta w białe płótno gomółka masła... |
henryksliwa dnia maja 30 2010 00:12:52
|
Bzowica - przechowywanie kiszonych buraków, ogórków i innych warzyw |
Dość powszechnym warzywem była czarna rzepa. Spożywano ją na surowo. Obraną ze skórki tarło się ją na tarce do buraków, odciskało się trochę soku, dodawano sól i olej lniany. O wiele lepszy był olej konopny, ale jego było zawsze mniej. Po wymieszaniu jadło się ją z chlebem albo z ziemniakami. Było to dość częste danie w okresie zimy. |
henryksliwa dnia maja 16 2010 01:37:39
|
Bzowica - przechowywanie ziemniaków i produktów zbożowych |
Magazynowana tam różnorodność zboża i owoców powodowała to, że taki spichrz miał niepowtarzalny, specyficzny zapach. Owoce przechowywane tam przetrwały i do Bożego Narodzenia. Orzechy i jabłka były nierozłącznym menu świąt, może dla tego aromat tego pomieszczenia zawsze kojarzył się ze świętami. |
henryksliwa dnia kwietnia 30 2010 23:37:51
|
Podolska kuchnia cz.1 |
Przygotowywanie ciasta. Potrawy kaszowate. Potrawy bryjowate. Materiały z pracy prof. dr Józefa Gajka Zarys etnograficzny zachodniej części Podola>. |
Remek dnia stycznia 25 2009 21:11:20
|
Podolska kuchnia cz.2 |
Sporządzanie masła. Potrawy mięsne. Pożywienie zimowe i letnie. Pory posiłków. Napoje. Przechowywanie Materiały z pracy prof. dr Józefa Gajka Zarys etnograficzny zachodniej części Podola>. |
Remek dnia stycznia 25 2009 21:11:31
|
Trościaniecki chleb i ser |
Chleb każdej gospodyni miał inny smak. Jedzono go dopóki się nie skończył. Cały czas był smaczny nawet gdy był czerstwy... Trzecia część kulinarnych wspomnień Pani Marii Wodeckiej z d. Sąsiadek |
Remek dnia grudnia 12 2008 00:05:54
|
Trościanieckie kasze i zupy |
Na śniadanie w Trościańcu nikt nie robił kanapek, jadało się kasze różnego rodzaju... Druga część kulinarnych wspomnień Pani Marii Wodeckiej z d. Sąsiadek |
Remek dnia grudnia 12 2008 00:05:22
|
Trościanieckie pierogi |
Jedna z najbardziej charakterystycznych potraw to rzecz jasna pierogi, które w Trościańcu gotowano w niedzielę... Pierwsza część kulinarnych wspomnień Pani Marii Wodeckiej z d. Sąsiadek |
Remek dnia grudnia 11 2008 23:17:30
|
|
| |  | |  |
|